Projekt 1.stupně

sžíváme se s okolím

     Od září 2009 začíná na 1.stupni naší školy projekt Sžíváme se s okolím. Každý měsíc jsme si vybrali jeden významný den. V měsíci září bylo tímto dnem 22. září, které se slaví jako Evropský den bez aut. Žáci pracující na projektu zpracovávali informace, které obdrželi od svých vyučujících nebo vyhledali doma. Hledali ekologické dopravní prostředky, parkovali auta na parkovištích, vymýšleli jiné možnosti cestování a nové dopravní prostředky, které by nezatěžovaly životní prostředí.                                                                                  

     V dalších měsících budeme slavit následující významné dny:

20. října

Den stromů

11. listopadu

Den proti drogám

3. prosince

Den zdravotně postižených

10. ledna

Den lachtanů, tuleňů a velryb

21. února

Mezinárodní den mateřského jazyka

18. března

Ukliďme svět

22. dubna

Mezinárodní den Země

3. května

Den Slunce

5. června

Den životního prostředí

 Den stromů

     Den stromů je svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. Nápad vznikl v USA v Nebrasce. Jeho zakladatelem je J. S. Morton. Jedná se o svátek pohyblivý, který se na jednotlivých světadílech slaví v rozdílnou dobu. Celým dnem se prolínalo téma stromů, děti je kreslily, popisovaly a plnily úkoly, které se týkaly stromů a jejich důležitosti pro náš život.

Den bez drog

     Ve středu 11. listopadu 2009 jsme si připomněli  Den boje proti drogám. Povídali jsme si o tom, co způsobuje závislost, na čem všem může být člověk závislý. Hlavním cílem bylo seznámit děti s nebezpečím závislosti, ať už na drogách, alkoholu nebo kouření prostřednictvím her a spolupráce na vytvoření protidrogových plakátů.

Den zdravotně postižených

     Byl  vyhlášen roku 1993 Valným shromážděním OSN, na kterém byl přijat světový program podpory lidských práv zdravotně postižených. Tento svátek připadá na 3. prosinec, my jsem si pro připomenutí tohoto svátku připravili vánoční besídku pro žáky Speciální a praktické školy na Lazech ve Zlíně. Besídka se konala 11. prosince 2009. Pečlivě jsme se připravovali a těšili jsme se na nové kamarády, které poznáme. Besídka se velmi povedla, máme spoustu krásných zážitků a doufáme, že to nebylo naposledy, co jsme se s žáky této školy setkali.

Den lachtanů, tuleňů a velryb

     Mezinárodní den lachtanů, tuleňů a velryb se slaví 10. ledna a připomíná, že bychom se měli zajímat o životy ohrožených živočichů, kteří mnohdy bývají vybíjeni kvůli lidské bezohlednosti. V jednotlivých předmětech jsme pracovali s informacemi, které si žáci přinesli nebo vyhledali ve škole z encyklopedií. V jazyku českém jsme počítali větné celky v textu, opravovali chyby, kterých se autoři dopustili, četli s porozuměním a vytvářeli příběhy o těchto zvířatech. V matematice žáci pracovali s délkou a hmotností, s množstvím potravy, kterou spotřebují jednotlivá zvířata. V dalších předmětech jsme se bavili o stavbě těla lachtanů, tuleňů a velryb, o zajímavostech, které jsou spojovány s těmito zvířaty a o pověrách, které je provázejí.

Mezinárodní den mateřského jazyka

     21. února si připomínáme Mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6000 jazyků, kterými se ve světě mluví. Jazyk slouží jednak ke komunikaci, ale také je důležitým prostředkem k vyjádření kultury a identity. Vyzkoušeli jsme si překlady textů ze staročeštiny, procvičovali správnou mluvu v jazykolamech, ale nechyběla ani nezbytná gramatika. Ve vlastivědě jsme do mapy ČR vyznačovali města a k nim připisovali vzory, podle kterých se skloňují. Pokud jsme si nebyli jisti správnou odpovědí, použili jsme Slovník spisovné češtiny.

Mezinárodní den Země

Den Slunce

     Den Slunce je mezinárodní svátek, který vznikl v roce 1978 v USA. Připomíná důležitost využití sluneční energie jako obnovitelného zdroje. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o Slunci a sluneční soustavě. Na internetu jsme zjišťovali, co je to sluneční energie a k čemu se využívá. Snažili jsme se vymyslet další možnosti, jak využít sluneční energii. Na závěr projektu jsme si vyzkoušeli vytvořit své vlastní Slunce. Chcete návod ? Je to jednoduché. Stačí žluté oblečení, parta fajn kamarádů, dobrou náladu a je to!

Den životního prostředí

     Dnem životního prostředí (World Environment Day - WED) byl organizací OSN vyhlášen 5. červen. Poprvé se slavil v roce 1972 na konferenci OSN ve Stockholmu. Z pohledu ochrany a obnovy životního prostředí je tento den považován za jednu z nejdůležitějších událostí  v roce. Stává se příležitostí k zastavení a zamyšlení se nad stavem životního prostředí a možnostmi jeho ochrany. Žáci 1. stupně si práci na projektovém dnu rozdělili do dvou skupin. 1.–3. třídy se zabývaly možnostmi třídění odpadu. Žáci hledali čistý a znečištěný les a diskutovali nad jednotlivými odpověďmi. Žáci 4.–5. tříd se zabývali problematikou znečišťování vod. Psali  dopis z budoucnosti o nedostatku pitné vody. Počítali kolik litrů vody spotřebují lidé denně, hledali  možnosti, jak vodou šetřit, ve kterých zemích je už teď nedostatek pitné vody, atd…

    Práce na projektovém dnu se nám všem velmi líbila, žáci získali spoustu nových a užitečných poznatků.

Mgr. Danuše Faldíková, Mgr. Alena Malinová

Fotogalerie

Den bez aut - 22.9.2009

                    Den stromů II.B - 20.10.2009       Den stromů IV.A, IV.B, V.A - 20.10.2009

                    Den bez drog II.B - 11.11.2009       Den bez drog IV.A, IV.B, V.A - 11.11.2009

Den zdravotně postižených II.B, V.A - 11.12.2009

                    Den lachtanů, tuleňů a velryb II.B - 11.1.2010       Den lachtanů, tuleňů a velryb IV.A, IV.B, V.A - 11.1.2010

Den mateřského jazyka II.B - 22.2.2010       Den mateřského jazyka V.A - 22.2.2010

Den Slunce II.B - 3.5.2010       Den Slunce V.A - 3.5.2010

Den životního prostředí 1.-3. ročník - 7.6.2010       Den životního prostředí 4.-5. ročník - 7.6.2010