Ve středu 20. června 2012 navštívili žáci devátých tříd v rámci výuky chemie destilérku Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Po shlédnutí krátkého videofilmu jsme prošli napříč areálem, výrobními halami. Seznámili jsme se s celým procesem výroby slivovice od výkupu švestek až po zrání vypálené slivovice. Dozvěděli jsme se například, že do žádného kvasu zde není přidáván uměle cukr, že objem všech 170 kvasných tanků je 2,5 mil. litrů a za sezónu je naplní 2x až 3x. Velkou zajímavostí byl postup při výrobě „kosher“ slivovice, která se víceméně vyváží do USA, dále skutečnost, že barva zlaté slivovice a whisky je pouze z dubových sudů, ve kterých destiláty roky leží a že slivovice se pro dokonalou čistotu destiluje 3x po sobě a vodka až 12x. Kromě výroby slivovice Rudolf Jelínek tedy vyrábí i whisky a jiný alkohol. Exkurze se zdařila, jen teplota vzduchu 34°C byla velmi vyčerpávající.
Mgr. Michala Slováčková